Szent Mihály Templom

Szent Mihály Templom

A templomot részben a török alatt elpusztult árpád-kori mogyoródi bencés apátság köveiből építették 1747-1749 években Althan Mihály váci püspök költségén. 1749-ben szentelték fel Szt. Mihály főangyal tiszteletére. Az egyhajós, egy homlokzati toronnyal ellátott barokk templom az 1909-1910 években keletről kereszthajóval bővült.

A belső tér három szakaszos, hevederes, csehsüveg boltozattal fedett, mely gömbsüvegből származtatott boltozatforma. A főoltár-együttesben Bebo Károly magas kvalitású, festett-aranyozott, 18. századi Szt. Mihály arkangyal szobra áll.

A főhajó két boltszakaszát Böszörményi Schwarz János monumentális falfestő az 1930-as években, secco technikával készített falképei díszítik. A kereszthajó észak-nyugati pillérén historizáló szószék található, mely a csillárokkal, a gyóntatószékekkel, padsorokkal és egyéb templomi felszereltséggel együtt zömében az 1910-es évekbeli átalakításokkor kerültek a templomba.

Mogyoród Értéktár

A templom szabadon álló, nyeregtetővel fedett, egy homlokzati toronnyal ellátott, egyhajós, keletről kereszthajóval bővített. A díszítetlen homlokzat egyszerű kialakítású. A két oldalt található szoborfülkében Sebestyén Zoltán helyi fafaragó, Szt. Sebestyén és Szent Fábián mártír püspökök festett szobra látható.

A hagyományos hullámtagos toronysisak egyszerű, csúcsíves. A toronyban három harang van. A templom Mogyoród legrégebbi műemlék épületegyüttesének emblematikus tagja, amely a hitéleti alkalmak mellett hangversenyek és más rendezvények helyszíne is. A templomépületet az Egyházközség az elmúlt 15 évben - jelentős anyagi ráfordítással - több körben felújította és tatarozta.

„ A weboldal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg
a HUNG-2020 kódjelű "Mogyoródi Népviselet" c. pályázat keretében.”