Karikás Hagyományőrző Néptánc Egyesület

Karikás Hagyományőrző Néptánc Egyesület

Az együttes művészeti vezetője: Simon Péter

Táncos pályafutása a Fóti Népművészeti Szakközépiskolában kezdődött 1999-ben, ahol 2004-ben végzett mint Néptáncos. Emellett a Budapesti Tímár Kamarában és a Kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttesben fejlesztette a tudásátt. A szakközépiskolában Balla Zoltán tanítási stílusa ösztönözte arra, hogy a néptánccal az oktatás területén foglalkozzon. Az amatőr mozgalom romantikája állt hozzá legközelebb, ezért a táncok tanulása mellett igyekezett elsajátítani a tanítás minden olyan oktatási eszközét, amivel tanulás hobbi és a kezdeti nehéz időszak is élmény mindenki számára.

Szomjas György 2003-ban bemutatott Vagabond című filmjében főszerepet játszott. A film a magyar táncházak világát mutatja be több és más osztályból érkező ember szemszögéből. Ebben az időszakban forrt össze teljesen az élete a tánccal. Szintén 2003-ban kezdte el az oktatást Mogyoródon a Kékpántlika gyermek csoportban mint segédtanár.

Jelenlegi és reményei szerint a táncos pályafutása végéig kitartó egyesülete 2003-ban kezdte meg a működését. Nagy öröm számára, hogy mint oktató a színpadon is a táncosokkal lehet és egy-egy fellépés előtt együtt várják a színpadra lépést, hogy megmutathassák, mire készültek az azt megelőző időszakban. Fontosnak tartja a különböző tájegységek táncainak eredetét megtartani és inkább a koreográfia változatosságával „divatossá” tenni mint sem a ránk hagyott értékeket átalakítva színpadra vinni.

Célja olyan táncosokat „képezni”, akik a tőle tanultak ellenére egyéniségek maradnak és magukból a legtöbbet kihozva mennek a próbateremből a fesztiválok-falunapok és egyéb rendezvények színpadára. Ezzel újabb, a folklór iránt elkötelezett leendő táncosokat fertőznek meg és ez a folyamat vezet oda, hogy amit a régi archív felvételeken ránk hagytak azok a táncok örökre megmaradnak és szerepet kapnak.

Mogyoród Értéktár

Az Egyesület története

2003 tavaszán alakult a Mogyoródi Karikás Néptáncegyesület. Az elmúlt közel 20 évben az együttes nagyjából mindent elért, amit egy ilyen nagyságú amatőr közösség a néptáncosok világában elérhet. Amikor táncolni kezdtek, középiskolások, egyetemisták voltak. Ma már dolgozó, többségében családos emberek.

Tánctanulásukat szatmári táncok elsajátításával kezdték, majd sorban következtek az erdélyi és magyar táncok egyaránt: moldvai, mezőségi, kalotaszegi, sárközi, küküllő-menti, vajdaszentiványi, székelyföldi, szilágysági, tyukodi, stb. Több alkalommal fellépőként részt vettek az állami ünnepségeken (március 15. és augusztus 20.), ahol profi táncosokkal és színészekkel szerepelhettek egy színpadon. Ennek hatására kezdték el előadásaikat kortárs táncokkal és koreográfiákkal kiegészíteni és színesíteni.

Az elsajátított tudást nemcsak Mogyoródon, hanem a környező településeken is számos alkalommal bemutathatták, sőt, a madéfalvi testvértelepülési kapcsolat révén Erdélybe is eljutottak. 2012-ben sok felkészülést és próbát követően a Turai Komédiásokkal karöltve bemutatásra került a Noszty fiú esete Tóth Marival c. közös darab, melyet először Turán, majd Boldogon és Fóton is láthattak az érdeklődők.

A 10 éves hagyományőrző munka elismeréseként 2013 januárjában Juhász Jácint Díjat, ugyanezen év március 14-én pedig Mogyoród Nagyközségért Kitüntető Címet kapott az együttes. 2018 májusában fennállásuk 15 éves évfordulóját ünnepelték, melyre kétórás önálló műsorral készültek. Az eseménynek a mogyoródi Sportcsarnok adott otthont. Következő mérföldkő az Egyesület életében a 2023 tavaszára tervezett 20 éves évfordulós rendezvény lesz. A szerdán és vasárnap tartott próbák alkalmával folyamatos az újabb és újabb táncok és koreográfiák elsajátítása, valamint a települési eseményekre való felkészülés (március 15., Idősek napja, Mindenki karácsonya, stb.)

A Települési Értéktárba történő felvétel mellett szól:

- az elmúlt 17 év hagyományőrző munkássága, melyet odaadással, energiát és szabadidőt nem sajnálva végeznek ma is,
- ilyen volumenű néptáncegyüttese a településnek nem volt ezidáig,
- képviselik azokat az értékeket és hagyományokat, amelyek mellett az MTÉB is letette a voksát,
- Mogyoród nevét a fellépéseik alkalmával az ország számos fesztiváljára, településére eljuttatták.

„ A weboldal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg
a HUNG-2020 kódjelű "Mogyoródi Népviselet" c. pályázat keretében.”