HUNG-2020

HUNG-2020

Az önkormányzat képviselő-testülete 2020. februári ülésén döntött az Értéktár Bizottság megújításáról. Az új tagok: Babicz Balázsné, Bereczkiné Sleisz Rita, Gyulai Ferencné sz. Toma Ilona, Kovács Istvánné és Windháger Károly, akik Zachár Zsolt elnök vezetésével végzik ezt a szép és értékes munkát. Az MTÉB legfőbb feladata, hogy az értékeinket számon tartsa, ne hagyja feledésbe merülni, legyen az épített-, tárgyi- vagy szellemi alkotás, tehát mindazt, amire Mogyoród és a mogyoródiak büszkék lehetnek.

Pályázati felhívás a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázat. Pályázat kódja: HUNG-2020. Támogató: Agrárminisztérium és Hungarikum Bizottság

Benyújtó szervezet neve: Mogyoród Nagyközség Önkormányzata
Pályázat elnevezése: Mogyoródi Népviselet
Pályázó típusa: települési, tájegységi, megyei értéktárral rendelkező önkormányzat
Támogatási cél: I. célterület: A Htv. szerinti nemzeti értékek bemutatása és népszerűsítése
Alcél(ok):
- I. a) nyomtatott és elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítésével
- I. c) rendezvények megvalósításával

A leírásokból megismerhetjük a generációs különbségekből adódó népviseleti eltéréseket, a színek váltakozását, a haj viseletét, a női és férfi viseleteket születéstől a halálig. Mogyoród egy igazi, még „élő népművészeti falu”, ahol a szokások a mindennapok részét képzik és ma is több helyi asszony hordja Mogyoród népviseletét életvitelszerűen, a falu jeles ünnepein, egyházi alkalmakkor. A viseletek gazdag fotódokumentációjával betekintést nyerhetünk a korabeli Mogyoród népviseletébe.

A kiadvány tervének kidolgozottsága:
- Bevezető beköszönő a sorozat újabb füzetéhez kapcsolódóan;
- Füzet bevezető a témával kapcsolatban: azaz mottó és néprajzi bevezető a népviseletről;
- Hagyományos férfi és női népviselet, gyermekek viselete a teljes évet felölelő ünnepek és hagyományos alkalmak tükrében;
- archív fotókból álló melléklet;
- tervezett oldalszám: 44 + 24 oldal fotódokumentációs melléklettel.

A kiadványt egy nagyrendezvény keretében szeretnénk népszerűsíteni. Egyrészt sor kerülne egy iskolai népviselet és kiadvány bemutatóra a helyi sportcsarnokban, ahová meghívnánk az óvodás és általános iskolás gyermekeket is. Másrészt egy országos szinten meghirdetett népviselet és kiadvány bemutatót szeretnénk tartani 2021. április 24. napon, mely országosan is a „Népviselet napja”-ként van számon tartva, amely jeles nap ötlete egy mogyoródi születésű lányhoz kötődik (Hrágyel Dóra) „Múltunk a jelenben-egy nap népviseletben” címmel.

A rendezvény szervezője a MTÉB lenne, melynek elnöke Zachár Zsolt, aki Mogyoród Nagyközség Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló Mogyoród Turisztikai Kft ügyvezetője. Zsolt az elmúlt években aktív tagja volt az Értéktár Bizottságnak, melynek elnökévé 2020. februárjában választották. Korábban, 2014. évben tagja volt Ő is a „Hármasforrás Néptánccsoportnak, a Mogyoród Turisztikai Kft ügyvezetőjeként pedig 2014. óta szervezi és bonyolítja le a település nagyrendezvényeit. Rendezvényszervezői munkájáért a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület 2019. évben „Gödöllői Régió Turizmusáért 2019.” díjban részesítette.

MTÉB napjai közül, amely minden hónap 25-e, illetve webes/online és egyéb fórumokon a füzet fejezeteinek teljes körű bemutatására is sor kerül. Ezen felül a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesülettel ápolt jó szakmai kapcsolatnak köszönhetően lehetőség van a kiadvány elektronikus verzióját eljuttatni az ország összes Tourinform irodájának és megjelentetni az online felületeken is (honlap, közösségi média, stb.) ezáltal országos lefedettség biztosítható a kiadvány elérésére.

A pályázatot támogatta:
Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság

„ A weboldal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg
a HUNG-2020 kódjelű "Mogyoródi Népviselet" c. pályázat keretében.”