Bebó Károly: Szent Mihály szobor és Szent Mihály ima

Bebó Károly: Szent Mihály szobor és Szent Mihály ima

A római katolikus templom főoltárát Bebo Károly óbudai szobrász 1749-ben művészi értékű, hársfából faragott, festett és aranyozott, barokk stílusú Szent Mihály szobra díszíti, mely egyházi megrendelésre készült.

A ma is kifogástalan állapotú szobor a hazai barokk-rokokó szobrászat egyik nagy mesterének nagyszerű alkotása.

A magas művészi színvonalú szobrászmunka a barokkra jellemző stílusjegyeket hordoz, mely kétségkívül remek fafaragói munka is egyben. Ebben az időben Bebo Károly a Zichy család szobrásza és építési felügyelője volt.

Bebo Károly alkotásait, így a Szent Mihály szobrát is a festőiség, mozgalmasság, drámaiság és pátosz jellemzi.
A főangyalt szárnyakkal ábrázolja, harci öltözetben, lábánál a legyőzött sárkánnyal, a Sátán megtestesítőjével. Ezt a győzelmi képet láthatjuk, ha a szemünket az oltárra emeljük.

Mogyoród Értéktár

1960-ban a Műemléki Felügyelet a főoltárt díszítő Szent Mihály szobrot műemlékké nyilvánította.
A faszobrot és a felépítményt Németh Kálmán fóti szobrász és fafaragó mester restaurálta 1960-ban.

Fontos technikai újításként meg kell említeni, hogy úgy a márványból, illetve fából faragott, mint a bronzból öntött szobrokat addig soha nem tapasztalt anyagszerűség jellemezte. A bőr, a ruhák szövete, a csipkék, a hajfürtök anyaga közti különbség érzékeltetése komoly feladat elé állította a kor szobrászait.

A barokk szobrok, így a Szent Mihály szobor is nem csupán egyetlen, statikus nézetből mutatják be a kompozíciót, hanem a szemlélőt is mozgásra késztetve, körüljárhatja az alkotást.

Bebo Károly: Szent Mihály szobra, Mogyoród egyik kiemelkedő képzőművészeti alkotása, mely vitathatatlan művészettörténeti és művészi értéket képvisel.

„ A weboldal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg
a HUNG-2020 kódjelű "Mogyoródi Népviselet" c. pályázat keretében.”