Klastromdomb

Klastromdomb

A Klastrom-hegy a Dózsa György út-Somlói utca-Kiss Ernő utca által határolt része Mogyoródnak.

A településről, és egyben a Klastrom-hegyről az első fennmaradt írásos emlék egy német császári oklevél (1074 végéről származik), amely az 1074. március 14-én zajlott, győztes mogyoródi csatához köthető. A győzelem emlékére László (későbbi Szent László király) bencéseket telepítve apátságot alapított a mai Klastrom-hegyen.

A megépített létesítmény egy templom volt, amelyhez kolostor is csatlakozott. A török uralom alatt a kolostor pusztulásnak indult. 1725-ből származik egy feljegyzés, mely szerint: „Hajdan itt apátság volt és kolostor, amelynek romjai a falun kívül, a dombtetőn még megvannak." 1747-1749 között épült az új plébánia és a mai Szent Mihály Templom, amelyhez az ősi bencés templom és a monostor köveit is felhasználták.

Kvassay Judit régész 1986-1987-ben végzett feltárásai során rálelt az apátság maradványaira a Klastrom-hegyen, a Kiss Ernő utca 9-11. szám alatt levő telkeken. Sajnos az épület észak-nyugati felét már korábbi tereprendezések során részben elpusztították.

Napjainkban a Klastrom-hegy szinte teljesen beépített. Az egykori apátság helyén ma park és emlékmű áll. Az itt felállított kőkereszt, kovácsoltvasból készített kerítéssel van körbevéve, mely a település szérűskerti részét jelezte anno. Sokan pihennek meg itt a kihelyezett padokon imába merülve.

A hála jeléül került fel egy márványtábla az alábbi felirattal:

"Jöjj a kereszthez lélek, ha bánat terhe nyom!
Jöjj, itt lecsendesül minden fájdalom.
Megáldalak, menj most szenvedni, küzdeni
S jöjj mindig a kereszthez erőt meríteni!"
(Varga Géza családja 2003.)

A téren található egy emléktábla, melyet 1974-ben a mogyoródi csata 900. évfordulójára helyeztek el a parkban.

Sebestyén Zoltán fafaragó művészünk Szent László tiszteletére faragott kopjafája jelzi az itt zajlott történelmi eseményeket, a királyt, aki győzedelmesen vívta csatáját. Az itt élő családok elődeikhez híven gondozzák a parkot, mely ma már a Szent László tér nevet viseli. Máthé György plébános atya kezdeményezésére több, mint 25 éve a Szent László kisbúcsú helyszíne a tér.

„ A weboldal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg
a HUNG-2020 kódjelű "Mogyoródi Népviselet" c. pályázat keretében.”