Faluház

Faluház

A Faluház egy, a XX. század elején épült parasztházban helyezkedik el, amely a Templom úton található. Az épületet az Önkormányzat megvásárolta, majd berendezte a falu múzeumának. Ezzel egy régi álom vált valóra, hiszen a korábban összegyűjtött, kallódó, megkopott tárgyak, öreg bútorok, ruhák és fényképek végre saját otthonra leltek.

1995-ben a Szent László Hét ünnepségsorozat keretein belül avatták fel a Faluházat, amely hivatott lett az eltűnő falusi-paraszti múlt emlékeinek méltó megőrzésére.

2015 májusában Mogyoród Nagyközség Önkormányzata és a Mogyoród Turisztikai és Településfejlesztő Kft. megbízásából elkezdődött egy szakmai, néprajzos munka a Faluházban.

Megtörtént a Faluház szakmai szempontú újrarendezése:

- Az első helyiségben egy konyhát rendeztek be, melyben az új tárgyakkal kiegészülve a paraszti élet sokszínűsége került bemutatásra.

- Az eredeti parasztházas elrendezéssel szemben a középső helyiség ad helyet a mogyoródi népviselet múltjának és jelenének.

- A belső helyiség egy tárgyakkal gazdagon berendezett lakószoba lett.ek.

- A múzeum nemcsak kiállítandó tárgyakat kapott, hanem próbababákat és fejmodelleket is, amelyek lehetővé teszik az általunk oly nagyra becsült mogyoródi népviselet méltó és igen látványos bemutatását. Továbbá beszereztek egy négyemeletes üveges vitrint, amelyben az 1900-as évek elejéről származó írásos emlékeket állítottak ki.

A parasztház kora és állapota azt is megkívánta, hogy a múzeum berendezésével egyidejűleg elkezdődjenek a renoválási és felújítási munkálatok az épületben. Ennek következtében a konyhában lévő linóleumot téglaburkolatra cserélték, illetve megtörtént a konyhai fal javítása és festése, valamint a régi tálas restaurálása. Természetesen mindvégig az az elv lebegett a mesterek szeme előtt, hogy az értékeket megőrizve az eredeti állapotot igyekezzenek visszaállítani.

2016-ban a Faluházat az a megtiszteltetés érte, hogy bekerült a „Turista Érem Mozgalom” helyszínei közé.

„ A weboldal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg
a HUNG-2020 kódjelű "Mogyoródi Népviselet" c. pályázat keretében.”