Karácsonyra készülünk

Karácsonyra készülünk!

Ostyasütés

Mogyoródon egyedülálló hagyományként él ma is a karácsony előtti ostyasütés, amit itt sokan Falka József egykori kántorra emlékezve ma is „kántor ostyá”-nak neveznek. A karácsonyi ostyából kétféle is készül, a lapos, és sodrott változat, az ún. duda. Az ünnepvárás kezdetén Krisztus Király vasárnapjától kezdve sütik hagyományos módon az ostyát. Az elkészült ajándékot, majd a plébánián csomagolják ügyes kezű hittanos, énekes gyermekek és közvetlenül a szenteste előtt széthordják a faluban. Minden család létszámának megfelelően részesedik belőle. Ezért kell ilyen korán kezdeni, mert csak a lapos fajtából több mint tízezer darabot sütnek. Maga a sütés is igen érdekes, hiszen szokás szerint a vésett mintákkal rendelkező sütővasakba kerül a még folyékony tészta, s a vasmintája adja meg az ostya „írását”. A sütővasak közt van amelyik, több mint száz éves példány, de akad olyan is, amit néhány éve készítettek ügyes kezű emberek.

Mogyoród Értéktár

Adventi Koszorúkötés

Szép szokás az Oratóriumban történő adventi koszorúkötés is, melyet advent előtti pénteken és szombaton tartottak elsősorban gyermekek számára, de persze nagyon sokan családostól jöttek. Az Oratóriumban Kralovics Klára virágkötő szakmai segítsége mellett gyorsan készültek az egyedi jellegű, szebbnél szebb, négy és egy gyertyás koszorúk. Magát a mohakoszorút, a színes gyertyákat és az egyéb díszeket a plébánia szerezte be, így azzal sem volt gondja a családoknak, csak az ünnepi készülődésre kellett ráhangolódniuk, amihez minden segítséget megkaptak.

Betlehemezés és Bölcsőske

Ugyancsak különlegesség, hogy Mogyoródon a betlehemező fiúgyermekek mellett a leányok is előadják a bibliából jól ismert történetet, Jézus születését és énekkel, játékkal kedveskednek a meglátogatott háziaknak. MInden esztendőben több leány és fiú csapat tanulja, gyakorolja az éneket a Szent Mihály Plébánia hittantermében. December elejétől várhatják a Családok, hogy a kopogtatás után visszakérdeznek a kapuban „Beengedik-e a kis Jézust?”

„ A weboldal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg
a HUNG-2020 kódjelű "Mogyoródi Népviselet" c. pályázat keretében.”