Mogyoródi Főtér

A Pipa csárda előtti tér: Mogyoród főtere

Mogyoródon, mint a Pipa Csárda előtti terület és környékének rendezése a Dózsa György út — Fóti űt Hasonló nagyságú és költségvetésű (közterület-) fejlesztésre irányuló munka még nem folyt — Gödöllői út találkozásánál.

A munkálatok 2006 áprilisában kezdődtek meg és 2006. augusztus 30-án fejeződtek be.

A terveztetés a Községünkért Mogyoródért Alapítvány megbízásából kezdődött meg, miután az önkormányzati képviselő-testület ehhez hozzájárulását adta. Továbbá az Alapítvány al7al a kéréssel fordult a falu vezetéséhez, hogy különítsenek el önrészt arra az esetre, ha a pályázat nyerne. Az Alapítvány szervezte a szakértői egyeztető üléseket, folyamatosan konzultált a kistérségi megbízottai, aki nyomon követte a pályázati kiírásokat és jelezte, amikor kiírták Az integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése c. PHARE-pályázatot. Az Alapítvány a pályázatírást a benyújtási határidő utolsó napján fejezte be, de a fáradságos és áldozatos munka nem volt hiábavaló, mert Mogyoród Község Önkormányzata 170 millió forintot nyert a PHARE-pályázaton.

A beruházáson belül a patak új, rendezett mederrel és partfallal lett ellátva. A partfal mellett piaci standok kerültek elhelyezésre, mellyel szemben hangulatos kis terecske alakult ki. A közúti híd kiszélesedett, ezáltal biztosítva a gyalogosok kényelmesebb és biztonságosabb közlekedését. A patak fölött fából faragott gyalogos Szent Mihályról elnevezett híd ível át, amely nem csak a buszmegállót és a cukrászdát, hanem a Főti utat és a Dózsa György utat is összekapcsolja

Mogyoród Értéktár

A szervezet tagjai úgy vélték hatásos lenne néhány képet elhelyezni a hídfökön, melyek a szent életéből mutatnak egy-egy eseményt az arra járóknak. Így négy faragott kép készült az Alapítvány megbízásából, melyeket a helyi katolikus templom búcsújának napján avattak fel.

A Pipa Csárda előtti téren új díszburkolattal egy találkozó teret alakítottak ki, melyet padokkal, fákkal, kandeláberekkel, szökökúttal és egy mogyoródi táncospárt ábrázoló szoborral tettek hangulatosabbá. A szobor Józsa Lajos szobrászművész munkája, akinek műalkotásaival a falu több pontján is találkozhatunk már. A tér valóságos kis ékszerdoboza lett a falunak, és az építkezés minden környéken lakót is arra ösztönzött, hogy háza táját rendbe tegye. Emellett pedig újjászületett a virágüzlet és a cukrászda is teljes felújításon esett át, így jobban beleolvadhatnak megújult környezetükbe.

A főtér átadására ünnepélyes keretek között 2006. szeptember 8-án került sor. Az eseményen részt vett a település országgyűlési képviselője, a VÁTI Magyar Regionális és Urbanisztikai Kht., valamint a Varpex Építőipari Zrt. mint kivitelező illetékesei, továbbá Mogyorőd önkormányzatának elöljárói, a falu lakói és sok más meghívott vendég is. Az ünnepséget a ,,Besh o drog" zenekar koncertje zárta. Forrás: Községünkért Mogyoródért Alapítvány

„ A weboldal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg
a HUNG-2020 kódjelű "Mogyoródi Népviselet" c. pályázat keretében.”