HUNG-2022

HUNG-2022

Újabb győztes Hungarikum pályázat!

Pályázati felhívás a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázat.

Pályázat kódja: HUNG-2022. Támogató: Agrárminisztérium és Hungarikum Bizottság
Benyújtó szervezet neve:
Mogyoród Nagyközség Önkormányzata
Pályázat elnevezése: „Értékek nyomában Mogyoródon” c. kisfilm
Pályázó típusa: települési, tájegységi, megyei értéktárral rendelkező önkormányzat
Támogatási cél: I. célterület: A Htv. szerinti nemzeti értékek bemutatása és népszerűsítése - I. a) nyomtatott és elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítésével

Mogyoród helyi értéktárában 32 helyi érték szerepel, melyek közül 4 (Szent László Kilátó-kápolna, Pincesor, Hungaroring, Mogyoródi Sándor-huszárok) bekerült a Pest vármegyei értéktárba is.

Az „Értékek nyomában Mogyoródon” c. rövid film fókuszba helyezi a településünkre leginkább jellemző értékeket szereplőként és helyszínként egyaránt.

Épített örökség, kulturális örökség, sport, épített környezet és természeti környezet mind-mind megfér egymás mellett, szinergiába kapcsolva, multiplikátor hatást kifejtve kerül bemutatásra a filmben. Az elkészült film nagyságrendileg 40 óra forgatás, előzetes helyszínbejárások, számtalan egyeztetés szereplőkkel, közreműködőkkel, valamint utómunkák sokaságának eredménye.

A pályázat benyújtásakor 13 helyi értéket terveztünk bemutatni a filmben, melyeket kiegészítettünk a mogyoródi református és evangélikus templomok, valamint az időközben átadott Szent László Emlékhely és Látogatóközpont bemutatásával is.

A felvételek készítésekor figyelembe vettük a község életének aktualitásait, szezonalitásait, valamint a kültéri forgatások esetén törekedtünk a megfelelő időjárási körülmény kiválasztására. Ezáltal az adott értékeket azok legszebb és legalkalmasabb formájában mutatja be a film, alkalmazkodva azok naptári időszakához (pl. karácsonyi templomjelenet). A filmforgatás során drón segítségével légi felvételek rögzítése is történt, melyek a kívánt filmes élményt és minőséget növelték az elkészült filmben.

A felsorolt 13 helyi értékkel összhangban került bele a filmbe egy-egy jelenet erejéig a szintén helyi értékekként nyilvántartott református és evangélikus templom, valamint a 2022. év júniusban átadott Szent László Emlékhely és Látogatóközpont.

Mogyoródon, mint egy „kis-Kárpát medencében” megtalálható mindaz a szépség, hagyomány, amely a magyarságra jellemző. Községünkben találkozik egymással a hagyományos falusi élet és modern technika világa. Ezt a kettősséget kihasználva választottuk ki helyi értékeinket, és készítettük el a HUNG-2022 pályázat keretében megvalósított rövid filmünket, melynek bemutatásához elsősorban a közösségi média felületeit kívánjuk igénybe venni. Ez egy olyan platform, ahol értékeink bemutatására nagyon széles spektrumú lehetőség nyílik, mint az egyik alternatív kommunikációs csatorna. Testvértelepüléseink (Madéfalva (Erdély) és Santa Lucia di Piave (Olaszország) ily módon is bepillantást nyerhetnek értékeinkbe és így országhatárainkon túlra is eljuttathatjuk a film segítségével a mogyoródi értékeket és azok sokszínűségét.

Ezen felül pedig hálásak vagyunk mindazon statisztáknak, közreműködőknek, segítőknek, akik önkéntesen, mogyoródi lokálpatrióta lakosként, valamely érintett egyesület vagy éppen a Mogyoródi Települési Értéktár Bizottság tagjaként segítették a hosszú heteken, hónapokon át tartó munkát.

A támogatási összeg és a szerződés szerint befogadott számla összegének különbözete visszautalásra kerül Támogató részére.

A megvalósult film tükrözi az elképzeléseinket, és méltón állít emléket a múltnak, és ad motivációt az átörökítésre a jövő nemzedéke számára.

A pályázatot támogatta:
Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság

„ A weboldal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg
a HUNG-2020 kódjelű "Mogyoródi Népviselet" c. pályázat keretében.”