HELYI
ÉRTÉKEINK

Mogyoród Értéktár

"A kultúra maga a nép; az alapvető értékekben együtt gondolkodó közösség. Ha nincsenek alapvető, közös értékek, nincsen kultúra."
Czakó Gábor

Települési Értéktárba felvett értékek:

Pest Megyei Értéktárba már felvett/bekerült értékeink:​

Szent László Kilátó-Kápolna​

Pincesor

Hungaroring

Sándor huszárok

KILÁTÓ

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A mogyoródi lakosokban él az alapító Szent László iránti tisztelet, jó példa erre az évente megrendezett Szent László Hét programsorozat és a millennium évében a faluban állított szobor, amely lovagkirályunkat ábrázolja. Róla nevezték el a Makovecz Imre tervei alapján épült kilátót és kápolnát is. A 310 méter magas dombon, a Somlyó-hegyen a fazsindelyes kilátót 2000-ben kezdték el építeni. Makovecz Imre egy kápolnát is tervezett a toronyba, hogy ne csak kirándulóhely, hanem kultikus hellyé is váljon a Somlyó. A kápolna a torony aljából nyílik, a tervező elképzelése szerint föld borítja. A kápolnába került egy két és fél méter magas Szent László szobor, melyet egy helyi műkedvelő fafaragó, Sebestyén Zoltán készített, s a kilátó tetejére kereszt került.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett: Makovecz által tervezett épület, egyben turisztikai célpont és zarándokhely is.

PINCESOR

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Mogyoród évszázadok óta szőlőtermelő hely, amint ezt a legrégebbi, 1291-ből származó első hiteles oklevél is igazolja. Pincék egyébként csak ott voltak a múlt század végére, ahol a telek agyag– vagy kőhegyben végződött. A legtöbb telek végén semmiféle dombvonulat nem volt, ezért az itt lakó boros gazdák a mai Dózsa György út vagy a Somlyói út hegyvonulatából vettek pincének való helyet. A pincét pedig maguk vájták ki csákánnyal. Mindez a századforduló előtti évtizedekben kezdődött, és az I. világháború előtt már szabályos pincesorok épültek ki.

Legtöbb pince bejárata elé a kitermelt kövek nagyobb darabjaiból—megfelelő kőfaragással—présházat építettek. Valamennyit vastag faajtóval és a vasaláson lelógó nagy lakattal, továbbá a hozzáillő pincekulccsal látták el . A bortermelési gyakorlat szerint a szüret után a borseprőt és a törkölyt kihordták a szőlő közé, szétterítették és bekapálták. Így visszajutottak a talajba a borélesztő sejtek. A szabad természetben megtalálható élesztősejtek így az évszázadok alatt felszaporodtak a szőlő talajában. Az élesztősejtek a porral együtt felkerülnek, megtapadnak a bogyóhéjon, s amikor a szüretkor a fürtöket leszedik és beviszik a kádakba, egyben bevitték az apró láthatatlan élesztősejteket is. A határban feldúsult élesztősejtek közt különböző változatok is kialakulnak, olyanok is amelyek a borkészítés szempontjából különleges tulajdonsággal rendelkeznek.

Kifejlődtek a hidegtűrő, és a magas szesztartalmat elviselő élesztőfajták. A borélesztők többsége általában 13 és 30 ͦC közötti hőmérséklet mellett tudja kifejteni hatását. Itt a mogyoródi határban azonban előfordulnak különleges, hidegtűrő élesztőfajták is, amelyek jóval hidegebb mustban is erjeszteni tudnak, 7-8 ͦC-ig működőképesek. Továbbá előfordulnak olyan élesztőgombák is, amelyek az átlagosnál magasabb szeszfokot is elviselik és jóval erősebb bor kiérlelését is lehetővé teszik.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A pincék jó állapotúak, rendezettek, bizonyítván hogy nem véletlenül szerepel Mogyoród címerében a szőlő. A helyiek számára sokat jelent a szőlőművelés. A Pincesor Mogyoród életében fontos szerepet tölt be, ezt megőrizvén Mogyoród Nagyközség Önkormányzata 2009. évben helyi védelem alá helyezte a Pincesort a 24/2009. (XI.25.) Kt. számú rendeletében.

HUNGARORING

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Tradíció és lendület. Ezt képviseli a Hungaroring, amely immár majd’ három évtizede stabil helyszíne a Formula–1-es Magyar Nagydíjnak, ám nem csupán emiatt jelent vonzó célpontot a hazai és külföldi látogatók számára. A száguldó cirkusz történetében a mogyoródi volt az első F1-es aszfaltcsík a vasfüggöny mögött (1986 augusztusában 300 ezer néző tapsolt Nelson Piquet győzelmének), akkor ez jelentette a különlegességét, mára azonban magas színvonalú és komplex sportlétesítménnyé nőtte ki magát.

A pályát 1985. október 1-jén kezdték építeni és rekordidő (8 hónap) alatt készült el. A megnyitó 1986. március 24-én, a Drapál János-emlékverseny volt. 1986. augusztus 10-én volt az első Forma–1 verseny, melyen majdnem 200 000 néző volt jelen. A versenyt Nelson Piquet nyerte Ayrton Senna és Nigel Mansell előtt.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Hungaroring azon kevés pályák közé tartozik, ahol a kezdetektől fogva megszakítás nélkül rendezik meg a Forma-1-es futamokat évről-évre. A Forma-1es futam egy világszínvonalú, nemzetközi sportrendezvény, melynek Mogyoród adhat otthont megszakítás nélkül.

„ A weboldal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg
a HUNG-2020 kódjelű "Mogyoródi Népviselet" c. pályázat keretében.”